Lei av at du alltid overskrider månedens mobildata-grense? Les tips her!

Remi -

Slik reduserer du databruken på mobilen

Enkle triks for å kutte kostnadene.

Denne artikkelen er hentet fra Din Side, og er skrevet av: Kirsti Østvang.

Mobilabonnementene våre kommer med stadig mer datatrafikk inkludert, men likevel opplever en del av oss at den månedlige kvoten ikke strekker til.

Smartmobilene og alle appene vi har installert er konstant på nett, og en del av databruken skjer dessuten i bakgrunnen uten at man kanskje tenker så mye over det.

Heldigvis er det en enkel sak å bli en mer bevisst mobildata-bruker; og det trenger ikke bety at du må bruke smarttelefonen mindre.

1. Bruk trådløst nett

Det sier seg selv, men har du tilgang på et trådløst nettverk, bør du selvfølgelig koble deg til, så bruker du ikke mobilnettet mer enn du må.

2. Sett opp mobildata-sperre

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)
SLÅ AV MOBILDATA: Har du noen apper du vet bruker mer mobildata enn andre? Kanskje du like gjerne bør frata dem nettilgangen?

Noen apper spiser datatrafikk levende. Netflix-appen bruker ganske mye data, det samme gjelder Spotify og Facebook (se punkt 5). For å forhindre overforbruk, kan man selvfølgelig la være å bruke appene, men det krever jo en viss selvbeherskelse de mest mobilavhengige kanskje ikke besitter.

Litt enklere er det kanskje bare å sette en stopper for at apper får nettilgang over mobilnettet.

På iPhone finnes en funksjon som lar deg se hvor mye data de ulike appene bruker, og her er det til og med mulig å begrense databruk til Wi-Fi per app.

Slik gjør du:
Gå til Innstillinger > Mobilnett og bla ned til Bruk mobildata for. Skru av bryteren ved siden av de appene du vil sette mobildata-sperre på.

3. Begrens bakgrunnsdata

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

At apper kan kjøre i bakgrunnen gjør at de kan samle inn data og være så oppdaterte som mulig når du åpner dem. Det betyr at ny epost allerede er lastet ned når du starter appen. Kjekt, men potensielt dyrt. Du kan imidlertid skru det av.

Slik gjør du:
På iPhone, går du til Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering. Du kan skru av hele funksjonen i seg selv, eller deaktivere spesifikke apper individuelt.

På Android, går du til Innstillinger > Databruk, blar ned til listen over hvor mye data de ulike appene bruker. Trykk deg inn på en datahungrig app, og skru påBegrens bakgrunnsdata

4. Oppdater apper manuelt

De tre store smartmobil-operativsystemene har alle en funksjon for å automatisk oppdatere apper fra de respektive app-butikkene. Praktisk, men du har ingen kontroll på når nedlastingene skjer.
Sørg derfor for at du går inn i instillingene og velger hvordan appene skal oppdateres, enten kun over Wi-Fi eller manuelt. Velger du sistnevnte, sørger du også for at du kan dobbeltsjekke hva en oppdatering inneholder før du installerer den.

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Slik gjør du:
På iPhone, gå til Innstillinger > iTunes og App Store. Skru av Apperunder Automatisk nedlastinger. Sjekk også at funksjonen Bruk mobildata er deaktivert.

På Android, åpne Google Play-appen, gå til Innstillinger > Oppdater apper automatisk. Velg Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi.

På Windows Phone, åpne Store, trykk på menyknappen (tre prikker) og velg Innstillinger. Under Appoppdateringer, kan du velge om Oppdater apper automatisk skal stå av eller på, samt om Bare hent oppdateringer over Wi-Fi skal stå av eller på.

5. Slå av automatisk avspilling av video

Tidligere i år fikk Facebook en funksjon som automatisk spiller av videoer i nyhetsstrømmen, også på mobil. Det kan også gi ekstra store kostnader når man er koblet til 3G og 4G-nettet.

Heldigvis er det mulig å begrense automatisk avspilling av video til å bare fungere når man er på et Wi-Fi-nett. Det er faktisk også mulig å skru det helt av.

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Slik gjør du:

På iPhone må du gå til Innstillinger-menyen på selve telefonen, så bla deg ned tilFacebook, og deretter trykke på Innstillinger. Så må du bla deg ned til Auto-play. Derfra kan du velge OnWi-Fi only eller Off.

Har du en Android-telefon, må du åpne Facebook-appen, trykke på mer-menyen oppe på høyre side (de tre horisontale linjene) og bla ned til Applikasjonsinnstillinger. Trykk deretter på Automatisk avspilling av video, og velg mellom de tre tilgjengelige alternativene.

PS: Instagram har en lignende funksjon, så sjekk innstillingene der også.

6. Bildeopplasting over trådløst nett

Bruker du Dropbox eller annen skylagring til å automatisk sikkerhetskopiere mobilbildene? Tar du mange bilder, sier det seg selv at databruken kan bli stor. Sørg derfor for at mobilen ikke laster opp bilder automatisk på mobilnett, kun Wi-Fi.
Slik gjør du:
I Dropbox-appen kan du gå inn i Innstillinger, trykke på How to upload og velge Wi-Fi only

7. Ha spillelister offline

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)
LAGRE MUSIKKEN: Ha favorittmusikken din offline, så slipper du å streame mer enn nødvendig.
De fleste populære streamingappene i dag lar deg høre på musikken selv når du ikke er koblet til nettet.

I både Spotify og Wimp er det en enkel sak å laste ned album og spillelister til offline bruk, og det kan være lurt å gjøre uansett om du skal høre på musikk på vei til jobb eller på bilferie i utlandet.

8. Lagre mobilkartene

Og skal du ut og reise, er det også lurt å laste ned kart for offline-bruk, så du slipper å måtte skru på dataroaming når du skal finne veien til hotellet, restauranten eller lignende.

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Google Maps har en egen lagringsfunksjon, som du kan lese om her

Apple Maps har ingen egen nedlastingsfunksjon, men mellomlagringen som skjer automatisk når du bruker appen kan hjelpe deg. Søk deg frem til det du trenger kort tid før avreise, zoom litt ut og inn og sveip deg rundt omkring, så kan kartet være lagret og klart når du trenger det.

Merk at navigasjon ikke vil fungere i verken Googles eller Apple kart i offline modus. Det finnes imidlertid et utall andre apper for navigering, og mange av dem har funksjoner for lokal lagring.