SMS :-) Smilefjes emotikoner i utlandet

Remi -

Dinside Etter å ha vært i utlandet fikk en Netcom-kunde en overraskende høy telefonregning. Hele 845,50 kroner stammet fra SMS-er, noe kunden antok var en teknisk feil.

Netcom kunne fortelle at regningen stemte på en prikk. Saken fikk avslag i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon og kunden måtte betale alt sammen.

Men hvordan i alle dager kunne helt vanlige tekstmeldinger bli så dyre?

Både fordi prisene i seg selv kan være høye, fordi SMS-er fortsatt fungerer på samme måte som i 1993 og fordi moderne smilefjes fort kan bli sure.

Så mye koster én SMS

Her er noen eksempler på pris per SMS fra utlandet, som ikke inngår i dine faste månedlige utgifter:

Sverige/Spania
  Netcom kr 0,62
  Telenor/dJuice kr 0,64
  Chess kr 0,39/0,59
  Talkmore kr 0,39
  OneCall kr 0,39
  PepCall
USA
  Netcom kr 3,99
  Telenor/dJuice kr 3,99
  Chess kr 1,99
  Talkmore kr 0,39
  OneCall kr 1,99
  PepCall    3,99
Thailand PepCall
  Netcom kr 3,99
  Telenor/dJuice kr 3,99
  Chess kr 1,99
  Talkmore kr 2,49
  OneCall kr 2,50

Det er altså først og fremst når du beveger deg ut av Europa at prisene kan bli stive. For eksempel koster det 3,99 kroner å sende én SMS fra USA med Netcom, Telenor og dJuice, mens Talkmore bare krever 39 øre.

Én melding deles opp i mange SMS-er

Om ikke disse prisene var høye nok, blir de fort enda høyere, for nå blir det litt teknisk: Du må nemlig skille mellom én SMS og en tekstmelding.
SMS står for «short message service», og det er nettopp det det er: En SMS kan ikke være mer enn 160 tegn lang. Dette husker du kanskje fra det glade 90-tall, og slik har det vært siden GSM-nettet åpnet i Norge i 1993.

(Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX)
KOSTBART: Grafiske smilefjes, «emotikoner», gjør at du får enda mindre å gå på per SMS, og kan gjøre lange tekstmeldinger enda dyrere. (Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX)
Det betyr at meldinger på over 160 tegn blir delt opp i flere SMS-er, som sys sammen hos mottakeren til én tekstmelding. En beskjed kan derfor raskt bestå av for eksempel fire SMS-er, og koste nesten 16 kroner å sende fra USA.

Unngå smilefjes

Her er en melding på nøyaktig 160 tegn, som er maksgrensen for én SMS: «Hei! Her i utlandet er det jommen fint. Vi har sett masse forskjellig som de trolig bare har i utlandet. Det er mye varmere her enn i Norge, også. Og billigere.»
Legger du til så mye som ett punktum her, blir meldingen delt opp i to SMS-er, og prisen doblet. Og så videre. I tillegg vil tekstmeldinger som består av flere SMS-er få en noe lavere tegngrense, da selve delingen også krever plass.

(Fotomontasje: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
TELL SELV: Ved å følge med på nedtellingen i SMS-appen din kan du se hvor mange SMS-er du er i ferd med å sende. På iPhone (øverst) må du dele de to tallene selv for å telle antall SMS.(Fotomontasje: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
Ikke nok med det: Så fort du bruker ett eneste grafisk smilefjes, «emotikoner», fyller SMS-ene seg opp enda raskere. Da endres nemlig � din, og maksgrensa for én SMS faller ned til et sted under 70 tegn.

Løsningen er å heller skrive ut følelsene dine med vanlige tegn som «:)» og «<3».

Følg med på tallene

For å unngå kostbare tekstmeldinger, kan du også sørge for at meldingsappen din teller antall tegn og dermed antall SMS-er du er i ferd med å sende.
På iPhone kan du gå til «Innstillinger», «Meldinger» og skru på «Vis antall tegn». I Googles egen Messenger-app til Android dukker både tegn og antall SMS-er opp til høyre over tastaturet.

I begge disse appene må du skrive så og så langt før tellingen begynner, og er du i utlandet, gjelder det å følge med om du er en ivrig tekster. Blir det langt kan det lønne seg å sende meldingen som én MMS, eller enda bedre: Vente til du har wifi for å sende beskjeden over internett.